Τρίτη 11 Δεκεμβρίου 2012

ΘΕΡΜΑΝΣΗ: ΑΝΑΛΥΤΙΚΑ Η ΣΥΓΚΡΙΣΗ ΟΛΩΝ ΤΩΝ ΜΕΘΟΔΩΝ


Η τιμή του πετρελαίου θέρμανσης έχει πάρει την ανιούσα και αυτά που μέχρι πρότινος θεωρούσαμε ως εναλλακτικές για την θέρμανση του σπιτιού μας τείνουν να γίνουν -αν δεν έχουν ήδη γίνει- βασικός κανόνας. Ενεργειακά τζάκια, φυσικό αέριο, λέβητες που καίνε πέλλετ, θερμαντικά σώματα (πάνελ) υπέρυθρης ακτινοβολίας και αντλίες θερμότητας κάνουν… παιχνίδι και προσφέρουν οικονομικές λύσεις για τα νοικοκυριά. Πόσο οικονομικότερες είναι σε σχέση με το πετρέλαιο, αλλά και ποιες οι διαφορές κόστους μεταξύ τους;
Για να βρούμε απάντηση στο παραπάνω «καυτό» ερώτημα, απευθυνθήκαμε στον κ. Χρήστο Γιαννακανδρόπουλο, Ενεργειακό Επιθεωρητή και Μηχανολόγο Μηχανικό Ε.Μ.Πολυτεχνείου (τηλ. 6944431855).














O παραπάνω συγκριτικός πίνακας αφορά μια κατοικία 100 τετραγωνικών μέτρων στην κεντρική Αττική, με μη επαρκή θερμομόνωση για τον μήνα Ιανουάριο.
Οι παραδοχές που λάβαμε υπ’όψη για το συγκριτικό τεστ είναι οι εξής:
* Το κόστος πετρελαίου είναι 1,4€ το λίτρο και το κόστος του ηλεκτρικού ρεύματος 0,193€ ανά κιλοβατώρα. Το κόστος φυσικού αερίου είναι 0,88€/Nm3, το κόστος πέλλετ 0,28€ ανά κιλό και το κόστος των καυσόξυλων 0,17€ ανά κιλό.
* Θεωρούμε ότι οι παρακάτω εναλλακτικές μορφές θέρμανσης, είτε είναι σώματα λαδιού, είτε ενδοδαπέδια θέρμανση, είτε εσωτερικές μονάδες οποιασήποτε, καλύπτουν όλο τον χώρο ενός σπιτιού εκατό τετραγωνικών μέτρων στην Αττική και καίνε όσο χρειάζεται ανά σύστημα για να παραμείνει το σπίτι ζεστό. Η παραπάνω υπολογισμοί είναι για κατοικία με απαίτηση θέρμανσης 185 κιλοβατώρες ανά τετραγωνικό μέτρο ανά έτος. Οι τιμές είναι ενδεικτικές για την προαναφερόμενη απαίτηση, ενώ οι ανάγκες ενός μέσου διαμερίσματος μπορούν να ξεκινούν από 58 κιλοβατώρες ανά τετραγωνικό μέτρο.
* Η θέρμανση αφορά όλη την χειμερινή περίοδο, από τον Νοέμβριο μέχρι και τον Απρίλιο και θεωρούμε ότι η χρήση γίνεται στο πενήντα τις εκατό κάθε ημέρας. Επίσης, στην παρακάτω κατανομή του κόστους έχει ληφθεί υπόψη η μειωμένη χρήση – απαίτηση τους πιο «ζεστούς» μήνες του χειμώνα και η αυξημένη χρήση τους χειρότερους μήνες (Φεβρουάριος – Μάρτιος).
* Στον υπολογισμό για τα κλιματιστικά τοίχου, θεωρούμε πως όλη η θέρμανση του σπιτιού καλύπτεται από το κλιματιστικό (τέσσερα κλιματιστικά ανά εκατό μέτρα που καλύπτουν όλους τους χώρους). Σε περίπτωση που αποκόψουμε κάποια δωμάτια, το κόστος φυσικά και υποπολλαπλασιάζεται.
* Στις τιμές δεν συμπεριλαμβάνεται το πάγιο στο φυσικό αέριο και στο ηλεκτρικό ρεύμα, ούτε το κόστος εγκατάστασης ή συντήρησης.
*Η κατανομή του συνολικού αναφερόμενου κόστους ανά μήνα για τον νομό Αττικής ως ποσοστό της συνολικής κατανάλωσης είναι:
Νοέμβριος: 9%
Δεκέμβριος : 20%
Ιανουάριος : 24,5% .
Φεβρουάριος :21,5%.
Μάρτιος : 18,5%.
Απρίλιος : 6,5%
Ετήσιο κόστος
Χρήση πετρελαίου θέρμανσης
*Κεντρική θέρμανση με αυτονομία: 4.400€
*Κεντρική θέρμανση χωρίς αυτονομία : 3.750€
*Ατομική θέρμανση πετρελαίου χωρίς δίκτυο διανομής και χωρίς υπερδιαστασιολόγηση : 3.500€
Χρήση φυσικού αερίου (ΦΑ)
*Κεντρική θέρμανση με ΦΑ με αυτονομία : 2.800€
*Κεντρική θέρμανση ΦΑ χωρίς αυτονομία : 2.400€
*Ατομική θέρμανση ΦΑ με επίτοιχο λέβητα απλό : 2.200€
*Ατομική θέρμανση Φ.Α. με λέβητα συμπύκνωσης και θερμαντικά σώματα χαμηλών θερμοκρασιών : 1.850€
Ηλεκτρικό ρεύμα
*Θέρμανση με πάνελ υπέρυθρης ακτινοβολίας : 3.860€
*Θέρμανση με σώματα λαδιού (με φέτες) : 4.100€
* Θέρμανση με απλό κλιματιστικό split Inverter: 1.600€
* Θέρμανση με απλό κλιματιστικό: 2350€
Λέβητας βιομάζας πέλλετ
* Κεντρική θέρμανση πέλλετ με αυτονομία : 1.890€
*Κεντρική θέρμανση πέλλετ χωρίς αυτονομιά :1.600€
*Ατομική θέρμανση με λέβητα πέλλετ :1.520€
Τζάκι
*Ενεργειακό τζάκι : 1.860€
*Απλό τζάκι (ανοικτή εστία καύσης) : 4.680€
Αντλία θερμότητας (Α.Θ.)
* Α.Θ. θέρμανση με κοινά θερμαντικά σώματα υψηλών θερμοκρασιών : 1.900€
* Α.Θ. θέρμανση με υπερδιαστασιολογημένα θερμαντικά σώματα για ρευστό χαμηλών θερμοκρασιών : 1.480€
* Α.Θ. για θέρμανση με ενδοδαπέδιο σύστημα: 1.370€
Για τις παραλιακές περιοχές του νομού Αττικής όλες οι αναφερόμενες καταναλώσεις μειώνονται κατά 21%, δηλαδή το κόστος κατανάλωσης επί 0,79.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Δημοφιλείς αναρτήσεις

τιμές πέλλετ | πέλλετ κόστος | times pellet | πόσο κοστίζουν τα πέλλετ | κόστος πέλετ | κοστος πελλετ | τιμες πελετ