Παρασκευή, 14 Σεπτεμβρίου 2012

Τιμές πέλλετ: Μπορεί να αυξηθεί κατακόρυφα η τιμή των πέλλετ στο μέλλον;


Μια ενδεχόμενη κατακόρυφη άνοδος της τιμής του πέλλετ σε αναλογία με αυτήν του πετρελαίου αποτελεί αντικείμενο ανησυχίας που εκφράζεται συχνά. Ωστόσο, θα πρέπει να διευκρινίσουμε μερικά πράγματα για να καθησυχαστούν οι ενδιαφερόμενοι.

Τα πέλλετ δεν είναι καύσιμο μονοπωλίου όπως είναι το πετρέλαιο ή το φυσικό αέριο και σαν προϊόν ανταγωνισμού η τιμή του θα «συμπιέζεται» πάντα.

Άλλωστε, θα πρέπει να συνυπολογίσουμε το γεγονός ότι η παραγωγή και η διακίνηση του ανήκει στην ελεύθερη αγορά η οποία είναι πολύ μεγάλη και ελεύθερη για να μπορέσει να συνεννοηθεί και να διαμορφώσει υψηλές τιμές.

Πόσο κοστίζουν οι λέβητες πέλλετ;Το μέσο κόστος των πέλλετ είναι τα 0,27 ευρώ / κιλό. Βεβαίως, ανάλογα με την περιοχή μπορείτε να βρείτε φθηνότερα ή ακριβότερα. Επίσης, ανάλογα με την ποσότητα που θα αγοράσετε, μπορείτε να εξασφαλίσετε κάποια έκπτωση.

Τιμή εγκατάστασης του συστήματος λέβητα – καυστήρα πέλλετ

Καταρχήν, όπως έχουμε αναφέρει και στο θέμα μετατροπή λέβητα πετρελαίου σε πέλλετ, προτείνεται αυστηρά εάν θέλετε να επιλέξετε τα πέλλετ για τη θέρμανσή σας και να αφήσετε το πετρέλαιο ή το φυσικό αέριο που χρησιμοποιούσατε έως τώρα, να μην προβείτε σε μετατροπή του λέβητα πετρελαίου σε λέβητα πέλλετ αλλά να τον αντικαταστήσετε. Οι λόγοι εξηγούνται στο άρθρο που μόλις παρατέθηκε.

Πάμε τώρα στις τιμές για το σύστημα λέβητα – καυστήρα πέλλετ. Σίγουρα υπάρχουν διαφοροποιήσεις από εταιρία σε εταιρία αλλά και διαφοροποιήσεις ανάλογα με το μέγεθος του συστήματος, την κατασκευή του κ.λπ. Χονδρικά όμως, για να έχετε μία εικόνα, το μέσο κόστος για μία τέτοια εγκατάσταση κυμαίνεται από 3.000 έως 5.000 ευρώ.

Είναι ένα αρχικό κόστος το οποίο ενδεχομένως να σας φαίνεται ακριβό συγκριτικά με μια εγκατάσταση φυσικού αερίου που κοστίζει περί τα 3.5000 ευρώ. Ωστόσο, θα πρέπει να λάβετε υπόψιν ότι καίγοντας πέλλετ, κατά γενική ομολογία, υπάρχει τεράστια εξοικονόμηση, η οποία εξασφαλίζει γρήγορη απόσβεση του κόστους του συστήματος. Σε κάθε περίπτωση η επιλογή θα πρέπει να γίνει με μεγάλη προσοχή και να μη βιαστείτε να επιλέξετε πχ ένα φθηνό καυστήρα διότι ενδεχομένως να παρουσιαστούν προβλήματα όπως πχ χαμηλή απόδοση, η οποία σε βάθος χρόνου θα σας κοστίσει περισσότερα χρήματα από αυτά που εξοικονομήσατε από τη φθηνή αγορά σας.

Πηγή: http://levites-pellet.blogspot.gr/2012/09/blog-post_9194.html

Πέμπτη, 13 Σεπτεμβρίου 2012

Πώς "δοκιμάζουμε" τα πέλλετ;


Πολλές φορές μπορεί να δελεαστούμε από τη φθηνή τιμή που θα μας προσφέρει κάποιος για την αγορά πέλλετ. Όμως εκτός από την τιμή, σημαντικό ρόλο παίζει η ποιότητα των πέλλετ και θα πρέπει να σταθούμε ιδιαίτερα εκεί.

Για να δούμε όμως πώς μπορούμε να ελέγξουμε την ποιότητα των πέλλετ σύμφωνα με το χρήσιμο οδηγό που δημοσιεύεται στην ιστοσελίδα hellenic-pellets.gr:


Βήμα 1

Ζητήστε να σας αποσταλεί με τον πιο οικονομικό τρόπο μια μικρή ποσότητα Pellets, ένα ή δύο σακιά, ώστε να τα δοκιμάσετε πριν δεσμευτείτε αγοράζοντας μεγαλύτερη ποσότητα.

Βήμα 2

Αφού τα παραλάβετε καθαρίστε την συσκευής σας από όλα τα κατάλοιπα των προηγούμενων καυσίμων, αδειάστε την δεξαμενή της συσκευής σας από το προηγούμενο Pellet και τοποθετήστε την νέα ποσότητα. Καθώς τα αδειάζετε δείτε εάν έχει πολύ σκόνη κάθε σακί και ελέγξτε με το χέρι σας εάν έχουν αντοχή. Τα pellets πρέπει να έχουν μηχανική αντοχή και να μην θρυμματίζονται. Η επιφάνεια τους πρέπει να είναι γυαλιστερή και όταν το σπάτε με το χέρι να μην γίνεται τρίμμα. Η επιπλέον σκόνη μέσα στο σακί, η έλλειψη γυαλάδας στην επιφάνεια των pellets αλλά και η έλλειψη συνοχής είναι ενδείξεις προβλήματος για τα pellets και σημαίνει πρόβλημα στην γραμμή παραγωγής του εργοστασίου ή κακή πρώτη ύλη για την παραγωγή των pellets.

Βήμα 3

Παρατηρήστε την συμπεριφορά της συσκευής κατά το άναμμα βλέποντας τα καυσαέρια και την ποσότητα του ορατού καπνού.

Βήμα 4

Αφού ξεκινήσει η καύση δείτε το χρώμα της φλόγας μέσα στο θάλαμο. Το ιδανικό είναι η φλόγα να πλησιάζει το λευκό χρώμα και να μην παρουσιάζει κάποια κλίση. Στην περίπτωση που συνεχίζει να παράγεται ορατός καπνός από την καπνοδόχο παρόλο που έχει παρέλθει η περίοδος ανάμματος σημαίνει πως είτε η λειτουργία της συσκευής σας χρειάζεται κάποια ρύθμιση είτε τα pellets είναι κατώτερης ποιότητας. Επικοινωνήστε με την εταιρία από όπου αγοράσατε την Συσκευή Θέρμανσης και ζητήστε τον υπεύθυνο Τεχνικό των συσκευών. Εκείνος θα πρέπει να μπορέσει να σας κατευθύνει ώστε να λύσετε κάποια προβλήματα που αφορούν την καύση. Εάν αυτό δεν καταστεί δυνατό και ο καπνός συνεχίζει να παράγεται σημαίνει πως το καύσιμο είναι φτιαγμένο από ακατάλληλη πρώτη ύλη και θα ήταν καλό να μην το προτιμήσετε.

Βήμα 5

Αφού καεί όλη η ποσότητα των pellets παρατηρήστε τα στερεά υπολείμματα της καύσης και ανακατέψτε την στάχτη που υπάρχει μέσα στον θάλαμο. Ψάξτε για συσσωματώματα με υφή πέτρας μέσα στην στάχτη και στα τοιχώματα του θαλάμου καύσης. Σε περίπτωση που εντοπίσετε σβόλους μέσα στην στάχτη με υφή πέτρας ή τσιμέντου σημαίνει πως τα Pellets που χρησιμοποιήσατε έχουν παραχθεί από ρητινούχα ξύλα ή άλλα ακατάλληλα υλικά και θα ήταν καλό να τα αποφύγετε.

Εάν τα αποτελέσματα την παραπάνω διεργασίας είναι θετικά τότε μπορείτε με περισσότερη σιγουριά να παραγγείλετε μεγαλύτερη ποσότητα καυσίμου.

Τετάρτη, 12 Σεπτεμβρίου 2012

Σύντομη περιγραφή των πέλλετ


Πολλά ακούγονται ειδικά τον τελευταίο χρόνο για τα πέλλετ και ενδεχομένως κάποιοι να θεωρούν αυτονόητο ότι όλοι γνωρίζουν περί τίνος πρόκειται.

Δεν είναι έτσι όμως τα πράγματα. Οπότε αξίζει να δούμε λίγο τι ακριβώς είναι αυτό το καύσιμο χωρίς περιττές λεπτομέρεις.

Τα πέλλετ λοιπόν είναι στην ουσία συσσωματώματα βιομάζας , κυλινδρικού σχήματος και διατομής 6-8 mm. Χρησιμοποιούνται ως καύσιμο στην οικιακή ή και βιομηχανική θέρμανση εδώ και πολλά χρόνια σε πολλές χώρες του εξωτερικού σε συσκευές όπως Αερόθερμες Σόμπες, Λέβητες Νερού (καλοριφέρ), Αερολέβητες, Σομπες Λέβητες, Τζάκια Λέβητες κ.α. Το πελετ είναι μια εναλλακτική λύση για το πρόβλημα της θέρμανσης.

Όπως αναφέρουν τόσο οι εταιρίες του χώρου όσο και καταναλωτές που το έχουν εμπιστευθεί, το πελλετ προσφέρει οικονομία σε σχέση με τα υπόλοιπα καύσιμα που χρησιμοποιούνται για θέρμανση, όπως το πετρέλαιο και το φυσικό αέριο, ακόμα και πριν την αναμενόμενη εξίσωση των φόρων του πετρελαίου θέρμανσης και κίνησης, ενώ ταυτόχρονα έχει σταθερότερη τιμή και είναι και φιλικό προς το περιβάλλον.

Πέμπτη, 6 Σεπτεμβρίου 2012

Μπορώ να καταλάβω μόνος μου εάν είναι ελαττωματικά τα πέλλετ;


Όπως γράψαμε εδώ σχετικά με το πώς δοκιμάζουμε τα πέλλετ, υπάρχουν κάποια βήματα που μπορούμε να ακολουθήσουμε για να ελέγξουμε την καλή ή κακή ποιότητα των πέλλετ πριν τα αγοράσουμε.

Ωστόσο, ο ιδιοκτήτης κάθε συσκευής, είτε πρόκειται για σόμπα πέλλετ είτε για καυστήρα πέλλετ, μπορεί μετά από κάποια περίοδο χρήσης να εντοπίσει πολύ εύκολα τα Pellets εκείνα τα οποίο βοηθούν στην σωστή λειτουργία της. Αφού αποκτήσετε εμπειρία στον τρόπο που λειτουργεί η συσκευή σας, μπορείτε να εντοπίσετε τα σημάδια που κάνουν κάποια παρτίδα pellets καλής ποιότητας ή κατώτερης.

Εφόσον είστε ιδιοκτήτης συσκευής Θέρμανσης με pellets και επιθυμείται να δοκιμάσετε μια νέα μάρκα Pellets από κάποιον εργοστάσιο που δεν γνωρίζετε, η πιο σωστή τακτική είναι η δοκιμή.

Σάββατο, 1 Σεπτεμβρίου 2012

Η ποιότητα των πέλλετ είναι τόσο σημαντική;


Ναι, είναι περισσότερο σημαντική από όσο μπορείτε να φανταστείτε.

Και αυτό διότι η ποιότητα των Pellets είναι κάτι που αλλάζει δραματικά την συμπεριφορά των συσκευών καύσης βιομάζας.

Μια πιθανή κακή ποιότητα καυσίμου μπορεί να οδηγήσει σε μια σειρά από προβλήματα τα οποία μπορεί να ξεκινούν από μικρές δυσλειτουργίες και μείωση του χρόνου ανάμεσα στους περιοδικούς καθαρισμούς για να καταλήξουν ακόμη και σε σοβαρές βλάβες ή και αδυναμία λειτουργίας της συσκευής.

Δημοφιλείς αναρτήσεις

τιμές πέλλετ | πέλλετ κόστος | times pellet | πόσο κοστίζουν τα πέλλετ | κόστος πέλετ | κοστος πελλετ | τιμες πελετ