Κυριακή 28 Οκτωβρίου 2012

Πέλλετ και ξερό ψωμί λένε κάποιοι. Γιατί όμως;


To reporter.gr, όπως και όλα τα μέσα σχεδόν, ασχολήθηκε με το ζήτημα της οικονομικής θέρμανσης, και παρουσίασε ειδικότερα ένα αφιέρωμα στα πέλλετ. Έχει πολύ ενδιαφέρον να το διαβάστε καθώς περιέχει σημαντικά στοιχεία σχετικά με την εξοικονόμηση χρημάτων που εξασφαλίζουν τα πέλλετ, στοιχεία για τις τιμές των πέλλετ κ.λπ.
Αναλυτικά στο δημοσίευμα αναφέρεται:
Ποιος είναι ο νέος οικονομικός τρόπος για τη θέρμανση στις κατοικίες και γιατί το πέλλετ φαίνεται ότι ήρθε για να μείνει. Πως θα διαμορφωθεί η αγορά στα προϊόντα καύσης - θέρμανσης.
Η απόφαση της κυβέρνησης να εξισώσει την τιμή του πετρελαίου κίνησης με αυτό της θέρμανσης αναγκάζει πολλούς καταναλωτές να στραφούν σε άλλες πηγές θέρμανσης όπως είναι τα καυσόξυλα για όποιους έχουν προμηθευτεί ξυλόσομπες ή το πέλλετ, αν έχουν να διαθέσουν χρήματα για να αλλάξουν καυστήρα.
Τι είναι το πέλλετ:

Τα pellet (συσσωματώματα) είναι ένα καύσιμο αποτελούμενο από ξύλο, απαλλαγμένο από κάθε υγρασία, συμπιεσμένο σε μικρούς κυλίνδρους χωρίς καμιά προστιθέμενη συγκολλητική ουσία. Η θερμιδική απόδοση των pellet ανέρχεται στα 4.200-5.200 kcal/kg.
Είναι μικροί κύλινδροι διαμέτρου 60-80 χιλ. με μήκος περίπου100 χιλ. και χρώμα εξαρτώμενο από την πρώτη ύλη που χρησιμοποιήθηκε για την παραγωγή τους. Είναι κατάλληλο για οικιακή θέρμανση.

Τα πλεονεκτήματα που παρουσιάζει σε σχέση με το πετρέλαιο είναι τα εξής:

*Έχει σταθερή ποιότητα, δηλαδή δεν υπάρχει νοθεία στην παραγωγή του από τον πωλητή
*Είναι εύχρηστο στη χρήση και στην αποθήκευση του καθώς συσκευάζεται σε σακουλάκια των 15 κιλών .( για μεγαλύτερες εφαρμογές υπάρχει και σε big bag 1τον.)
*Δεν απαιτείται συνεχής τροφοδότηση του καυστήρα διότι έχουν δεξαμενή για την καύσιμη ύλη. Χρειάζεται γέμισμα μια με δυο φορές την εβδομάδα, αναλόγως το μέγεθος της δεξαμενής , την χρήση και την ένταση λειτουργίας .
*Μπορούν να καλύψουν οικονομικά και οικολογικά πλήρως τις ανάγκες σε θέρμανση ενός σπιτιού χωρίς την χρήση άλλης θερμαντικής πηγής.
*Η καύση που εμφανίζει είναι μεγαλύτερη του 94% (Δηλαδή ελάχιστη στάχτη)
*Είναι οικολογικό καύσιμο καθώς κατά την καύση του παράγει 95% λιγότερο CO2 από το πετρέλαιο.

Οι (μεγάλες) διαφοροποιήσεις των τιμών σε σχέση με το πετρέλαιο θέρμανσης

Το «R»επικοινώνησε με επιχειρήσεις και στελέχη που βρίσκονται στην αγορά του πέλλετ και συγκέντρωσε πληροφορίες για αυτό το προϊόν θέρμανσης.
«Η διαφορά στις τιμές που υπάρχουν μεταξύ πέλλετ και πετρελαίου θέρμανσης είναι εμφανής ακόμη και σε μικρές κατοικίες. Σκεφτείτε ότι σ’ ένα χώρο που χρειάζονται 200 λίτρα πετρελαίου θέρμανσης, με τις τιμές στο 1,40/ λίτρο που εξισώνεται τώρα, θα χρειαστούν 280 ευρώ. Αντίστοιχα, για την ίδια ποσότητα πέλλετ κάποιος θα πληρώσει 108 ευρώ, δηλαδή 2,5 φορές λιγότερα», επισημαίνουν επιχειρηματίες  που δραστηριοποιούνται στο χώρο.
«Αναλογιστείτε κατά πόσο θα επωφεληθεί μια μέση οικογένεια που χρειάζεται κατά μέσο όρο περίπου 2 με 3 τόνους, και όχι μόνο 200 λίτρα». Είναι ενδεικτικό ότι οι περισσότερες εταιρίες παροχής πέλλετ πουλάνε το κιλό με 0,27 ευρώ, ενώ επισημαίνεται ότι η αποδοτικότητα που έχει το υλικό είναι διπλάσια απ’ αυτή του πετρελαίου, δηλαδή την ποσότητα θέρμανσης που παράγει ένα κιλό πετρελαίου θέρμανσης, την παράγει στο 2πλάσιο ένα κιλό πέλλετ.

Είναι χαρακτηριστική και η ραγδαία ανάπτυξη που σημειώνει αυτή η αγορά, καθώς μέσα σε 4 χρόνια έχει παρατηρηθεί πολύ μεγάλη αύξηση στη ζήτηση του πέλλετ, ενώ οι μελλοντικές προβλέψεις φαντάζουν πολύ ευνοϊκές για την πορεία που θα έχει το καύσιμο. «Εκτιμάμε ότι μέσα σε δύο χρόνια το 60% - 70% αυτών που χρησιμοποιούν πετρέλαιο θέρμανσης τώρα θα στραφούν σε άλλες μορφές για να έχουν θερμότητα, με τους περισσότερους απ’ αυτούς να καταλήγουν στο πέλλετ» αναφέρουν γνώστες της αγοράς.

Το κόστος για τη «μετάβαση»

Αξίζει να σημειωθεί πως το να αλλάξει κάποιος ένα καυστήρα που χρησιμοποιεί πετρέλαιο θέρμανσης με έναν που χρησιμοποιεί πέλλετ,το κόστος δεν είναι μικρό (ειδικότερα σε δύσκολους καιρούς όπως οι σημερινοί), αλλά δεν είναι και πολύ μεγάλο.
Η μετατροπή υπολογίζεται οτι κοστίζει από 1,100 έως 2,500 ευρώ, ανάλογα με τις ιδιαιτερότητες του κάθε ακινήτου, τη μάρκα καυστήρα που θέλει να εγκαταστήσει κάποιος, κλπ. «Για την οικονομία που μπορεί να προσφέρει τα χρήματα αυτά δεν είναι πολλά και αυτό θα φανεί και από τη μεγάλη ανάπτυξη που θα γνωρίζει το πέλλετ το αμέσως επόμενο χρονικό διάστημα» τονίζουν πααράγοντες της αγοράς.
Αλέξανδρος Βέλμαχος

1 σχόλιο:

  1. Εξαιρετική έρευνα. Μια ανάλογη έρευνα σχετική με το γιατί σας συμφέρει το Pellet σε σχέση με τις άλλες μορφές ενέργειας και γιατί εξοικονομείτε χρήματα μπορείτε να βρείτε και στο http://pellet-time.blogspot.gr/2012/09/blog-post_8251.html

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Δημοφιλείς αναρτήσεις

τιμές πέλλετ | πέλλετ κόστος | times pellet | πόσο κοστίζουν τα πέλλετ | κόστος πέλετ | κοστος πελλετ | τιμες πελετ