Τρίτη 17 Ιουλίου 2012

Καυσόξυλα και πέλλετ οι εναλλακτικές πλέον - Πόσο κοστίζουν


Σε εναλλακτικές μορφές θέρμανσης στρέφονται πλέον οι περισσότεροι καταναλωτές, καθώς οι τιμές του πετρελαίου έχουν φτάσει σε απαγορευτικά επίπεδα. Ενεργειακά τζάκια, σόμπες που καίνε πέλετ, δηλαδή υπολείμματα ξύλου και καυστήρες βιομάζας βρίσκονται στις πρώτες επιλογές των καταναλωτών, καθώς η χρήση τους είναι φθηνότερη έως και 50% σε σχέση με το πετρέλαιο. Μια ματιά στις τιμές των πέλλετ θα μας πείσει.


 Η τιμή ενός κιλού καυσόξυλων κυμαίνεται στα 0,19 ευρώ. Έτσι μία μέση οικογένεια για να βγάλει το τετράμηνο Δεκεμβρίου-Μαρτίου χρειάζεται τρεις τόνους ξύλα, που στοιχίζουν περίπου 600 ευρώ, την ώρα που δύο τόνοι πετρέλαιο κοστίζουν 2.000 ευρώ.

Ένα κιλό πέλετ κοστίζει σήμερα κατά μέσο όρο 0,27 ευρώ, έναντι 0,95 ευρώ ενός λίτρου πετρελαίου.

Αν μία οικογένεια καταναλώνει ετησίως 3.000 λίτρα πετρελαίου και αποφασίζει να αντικαταστήσει τον καυστήρα της με έναν που καίει βιομάζα θα χρειαστεί περίπου 5.000 κιλά πέλετ. Έτσι στην περίπτωση της βιομάζας το ετήσιο κόστος της θα ανέλθει στα 1.350 ευρώ έναντι 2.850 ευρώ αν συνεχίσει να καίει πετρέλαιο.

Ωστόσο, το κόστος μετασκευής ή εγκατάστασης νέων καυστήρων μόνο αμελητέο δεν μπορεί να θεωρηθεί, καθώς για μια διπλοκατοικία κυμαίνεται στα 3.000-5.000 ευρώ, χωρίς η αγορά του να επιδοτείται, όπως συμβαίνει πανευρωπαϊκά.

Ενδεικτικά το μέσο κόστος ενός λέβητα κεντρικής θέρμανσης που χρησιμοποιεί βιομάζα για μονοκατοικία 100-150 τμ ανέρχεται σε 3.500 ευρώ.

Όσο για τις σόμπες πετρελαίου οι τιμές ποικίλουν. Στο εμπόριο μπορεί να βρει κανείς σόμπες αερόθερμα, αλλά και σόμπες που συνδέονται με σώματα του καλοριφέρ. Αν πρόκειται για αερόθερμα οι τιμές κυμαίνονται μεταξύ 1.200-2.000 ευρώ και ανάλογα με τον τύπο τους μπορούν να ζεστάνουν από 50 έως 100 τμ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Δημοφιλείς αναρτήσεις

τιμές πέλλετ | πέλλετ κόστος | times pellet | πόσο κοστίζουν τα πέλλετ | κόστος πέλετ | κοστος πελλετ | τιμες πελετ